achtergrond van de tentoonstelling In 2020 organiseerden wij de tentoonstelling LGBTshirtQIA+ die een omvangrijke greep uit de T-shirtcollectie van IHLIA toonde.

Vijf topstukken werden uitgelicht – ieder uit verschillende perioden, gebieden en (sub)culturele achtergronden – en voorzien van context in de vorm van interviews, essays, beelden en gedichten. Fotograaf Ari Versluis plaatste deze verhalen in het heden, zo wordt de geschiedenis gedragen door lhbtq+’ers van nu.

Voor wie de tentoonstelling gemist heeft, bieden we de mogelijkheid om de foto's en de teksten online te bekijken en te downloaden.
naar alle T-shirts
LGBTshirtQIA+ toont een omvangrijke greep uit de T-shirtcollectie van IHLIA LGBTI Heritage. Vijf topstukken worden uitgelicht - ieder uitverschillende perioden. gebieden en (sub)culturele achtergronden - en voorzien van context in de vorm van interviews, essays, beelden en gedichten. Fotograaf Ari Versluis plaatst deze verhalen in het heden. zo wordt de geschiedenis gedragen door lhbtqi+'ers van nu.

Alle shirts zeggen iets over en zijn onderdeel van belangrijke momenten uit de lhbtqi+-historie. LGBTshirtOIA+ nodigt uit om met een open blik te kijken naar, te fantaseren over, en in te zoomen op de diverse belangrijke verhalen die alle 327 T-shirts in de IHLIA-collectie met zich meedragen.

De foto's, shirts en verdiepende perspectieven zijn een schets van een moment, tijd, beweging, gemeenschap, individu of plek uit de lhbtqi+-geschiedenis.
Met deze tentoonstelling pogen we niet om een compleet overzicht van deze geschiedenis te bieden, maar geven we wel een beknopte impressie van vijftig jaar queercultuur in ontwikkeling.

Ari Versluis is een internationaal gerenommeerd fotograaf wiens werk zich bevindt op de grens van kunst, mode en culturele antropologie. De basis van zijn oeuvre is het herdefiniëren van realness in de context van sociale identiteit en mode. Zij het door middel van werk in opdracht, binnen het kader van 'Exactitudes', of in de vorm van geënsceneerde documentairefo­tografie, het onderwerp van zijn onderzoek is te allen tijde de cultuur die wij allen creëren om onszelf te definiëren.
naar alle T-shirts
Achtergrond van de tentoonstelling De stof van lhbtqi+-
geschiedenis ontrafeld
keyboard_backspace
keyboard_backspace ACT UP, Gran fury en
kunst in crisistijden
"Ik herken in anderen wat
ik dierbaar vind in mezelf"
keyboard_backspace
LABEL-LOOS keyboard_backspace de nalatenschap van strange fruit: lhbtqi+-
activisme van kleur toen en nu
keyboard_backspace

About

IHLIA Outside the Box is een online plek om verrassingen uit de lhbti- geschiedenis te ontdekken en bijzondere IHLIA-projecten te volgen.