Een jurk zegt meer dan duizend woorden

De invloed van de Rooie Flikkers (1975-1980)

Daar zoemde het plotseling rond in 1975: er waren in Nijmegen homoactivisten de straat opgegaan die provocerend in jurkjes rondliepen en zichzelf Rooie Flikkers noemden. Rooie omdat ze links waren en omdat ook links moest veranderen. Flikkers omdat ze genoeg hadden van de ‘homo die het wel mocht zijn, maar vooral niet mocht doen’.

De acties van de Rooie Flikkers haalden de landelijke kranten. In de homoscene zelf wist men er niet goed raad mee. “Dat verwijfde … dat doe je toch niet … we proberen net te laten zien dat homo’s helemaal niet verwijfd hoeven te zijn! … maar hun acties, ja daar zit toch wel wat in.”

In hun eerste stuk in het (enige) landelijke homoblad Sek in september 1975 verklaarden ze juist niet ‘normaal’ te willen zijn. “Niks geen aanpassingen aan de hetero’s. We zijn niet fout. Nichterigheid is geen abnormaliteit”.

Foto: Eric de Keizer – Optreden in Hamburg (1978): vlnr Ruud Ploegmakers (voor de buikkusdans), Frank Picokri, Matthieu Heemelaar, Mattias Duyves, Gert Hekma. Joost Gijselhart, Fabiola, Leo Dullaart, Jules van der Veldt en Loek Jehee aan de piano

About

IHLIA Outside the Box is een online plek om verrassingen uit de lhbti- geschiedenis te ontdekken en bijzondere IHLIA-projecten te volgen.