14. wat nog meer
In het archief van bijna negen meter zitten nog veel zaken waarvoor ik geen tijd heb gehad om me erin te verdiepen omdat het echt zijlijnen zijn of lijken of omdat de handschriften moeilijk leesbaar zijn.
En dan is ook nog de vraag of die kennis uiteindelijk relevant genoeg is om in de biografie te verwerken. Maar laat ik er wel een paar noemen.
Candy
In de vriendenkring en/of motorclubkring zat een man die ze Candy noemden die tweemaal in de gevangenis zat wegens fraude met creditcards. Zijn moeilijk te lezen handschrift op gevangenispapier vertelt ongetwijfeld over een wereld op zichzelf.
Een andere vriend waarmee Dolly veel correspondeerde werd the widow of Brian genoemd omdat deze David de vaste vriend was van Graham Chapman (van Monty Python). Chapman die in de Life of Brian (1979) de hoofdrol speelde had tot kort voor die film een verschrikkelijke geschiedenis met drank gehad. In 1988 werd kanker aan zijn amandelen gevonden die uitzaaide naar zijn ruggengraat. Hij overleed in 1989.
Betty
In de boot naast Dolly woonde jarenlang Betty Ringmar (1944-2018). Ze verdeelde haar tijd tussen Amsterdam en New York. Zij verdiende haar brood met het maken van polaroids in uitgaansgelegenheden begin jaren tachtig. Dat deed ze toen samen met haar Amerikaanse vriend. Ze hadden een camera die twee polaroids van een shot maakte. In 2023 verscheen een boek met de Amsterdamse polaroids. Haar archief is ondergebracht bij het Stadsarchief. In de collectie van Dolly zitten een redelijk aantal polaroids van haar hand. Op haar boot logeerden vrienden en kennissen van Dolly en er was aardig wat verkeer tussen de twee boten.
The con-man
De grootste zijlijn gaat over John Acah Blay-Meizah, de grootste Afrikaanse weldoener-oplichter. Deze man beweerde dat Nkrumah de eerste president van Ghana op zijn sterfbed had aangegeven dat er tienduizenden goudstaven het land waren uit gesmokkeld en in Zwitserland ondergebracht. Hij zou bij die gelegenheid Blay-Meizah hebben benoemd als beheerder van een fonds: het Oman Ghana Trust Fund. Dat fonds had de taak het goud weer terug te brengen naar Ghana voor de ontwikkeling van dat land. Maar daarvoor was geld nodig. Blay-Meizah kletste dat geld bij elkaar door investeerders vooral in de USA en Engeland voor te houden dat ze minimaal tien keer hun inleg zouden terugkrijgen.
In werkelijkheid ging het geld op aan dure hotels, dure etentjes, vliegreizen en zelfs aan een campagne om hem president te maken van Ghana zodat hij uit het gevang kon blijven.68 In 1981 is hij neergestreken in Londen en vraagt aan het bedrijf van Peter Roy Rigby om hem videomateriaal en beveiligingscamera’s te leveren voor zijn appartement in Londen tegen een ruime vergoeding en gouden beloften, natuurlijk. Rigby gelooft er na zoveel jaar nog steeds in.69 In de correspondentie met Bennett, de partner van Rigby, komt eind december 1981 een spannend moment voorbij als Rigby uiteindelijk na veel onduidelijkheid met de laatste vlucht uit Ghana naar Amsterdam vliegt en dan bij Dolly belandt. De dag erop pleegde Jerry John Rawlings zijn staatsgreep en zou de Ghanese politiek beheersen tot 2001.
Blay-Meizah wist Rawlings ervan te overtuigen dat hij door moest gaan met zijn fonds. Daarvoor kreeg hij een diplomatiek paspoort en kon zijn spel weer verder gaan. In de brieven en logboeken van Dolly duikt hij een enkele maal op in Amsterdam. Dolly werd dan via Rigby uitgenodigd voor chique diners. Of Rigby geld heeft gezien voor zijn video-investeringen is niet duidelijk. Doorgescheurde cheques met grote bedragen suggereren van niet. De (bewakings)apparatuur wordt door Rigby uiteindelijk opgehaald en geïnstalleerd in Heaven waar die prompt gestolen werd.
Homofobe politie
Het archiefje van Martin Johnson over een politie-inval bij een privéfeest in 1982 (zie hoofdstuk 4) is ook zeker de moeite waard om apart beschreven te worden. Het geeft goed weer hoe groot de maatschappelijke druk op gayscene nog steeds was. Johnson ging in 1985 met een Nederlandse vriend samenwonen in Nellestein, Amsterdam Zuid-Oost. Zwaar ziek ging hij weer terug naar Londen en in Engelands eerste aidshospice kon hij in februari 1989 bij haar bezoek prinses Diana een bos gele rozen overhandigen. Hij overleed in 1989.70
68https://biografieportaal.nl/signaleringen/dr-john-ackah-blay-miezah-een-weldoener-oplichter-schrijft-geschiedenis/
69https://foreignpolicy.com/2023/12/03/con-artist-global-scam-ghana-anansis-gold/
70https://rss.com/podcasts/thelostboysofsoho/1574412/