Jip van Leeuwen

Een leven vol beweging – een bewogen leven

Een leven vol beweging – een bewogen leven vertelt het levensverhaal van Jip van Leeuwen. Een leven waarin sport een prominente rol speelt en waarin zijn homoseksualiteit heel lang onzichtbaar was.

Terwijl veel van zijn leeftijdgenoten mee surften op de golven van de opkomende vrijere moraal in de jaren 60 en 70 bleef Jip zijn homoseksualiteit angstvallig verbergen. De moeizame relatie met zijn vader is daar zeker debet aan geweest, maar ook de wereld van de sport waarin hij actief en werkzaam was. Een wereld die gericht is op het leveren van prestaties en een wereld waarin homoseksualiteit, zeker in de ogen van Jip, afbreuk deed aan dat beeld en dus ook aan het ideaalbeeld dat mensen van hem moesten hebben.

Gedetacheerd vanuit de gemeente Amsterdam als directeur Sport was Jip een van de drijvende krachten in de organisatie van de Gay Games die in 1998 in Amsterdam plaatsvonden.

Ook nadat hij om gezondheidsredenen vervroegd met pensioen is gegaan is hij actief gebleven binnen de homosportgemeenschap en daarbuiten.

Jip is getrouwd met Martin met wie hij al ruim drie en twintig jaar lief en leed deelt.

About

IHLIA Outside the Box is een online plek om verrassingen uit de lhbti- geschiedenis te ontdekken en bijzondere IHLIA-projecten te volgen.